Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Brandblussers voor vrachtwagens: wat zijn de regels?

Brandblussers voor vrachtwagens: wat zijn de regels?

Brandblussers zijn een essentieel onderdeel van de veiligheid op onze vrachtwagens. Met brandblussers aan boord kun je snel handelen bij een kleine brand, waardoor grote rampen kunnen worden voorkomen. Maar welke brandblusser en hoeveel blussers ben je verplicht mee te nemen tijdens je transport? Wij geven je de antwoorden. 

Brandblussers en ADR-regelgeving

Als je vrachtwagen gevaarlijke stoffen vervoert dan is veiligheid enorm belangrijk. Het vervoeren van gevaarlijke goederen brengt risico’s met zich mee en daarom zijn er strikte regels omtrent de uitrusting van je voertuig (ADR).

Eén van de belangrijkste vereisten is het hebben van geschikte brandblussers aan boord. Brandblussers zijn cruciaal voor het direct aanpakken van beginnende branden. Hiermee voorkom je dat een kleine brand uitgroeit tot een catastrofe. Dit is extra belangrijk bij het vervoer van gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën, brandstoffen, en explosieve materialen. Een snelle en effectieve reactie kan levens redden, schade beperken en milieuschade voorkomen. 

Het voordeel van de ADR-regelgeving is dat de regels over brandblussers op vrachtwagens voor alle landen binnen de EU hetzelfde zijn.

  • De brandblussers moeten altijd poederblussers zijn, zodat ze geschikt zijn voor brandklasses A, B en C.
  • Daarnaast moeten er 2 brandblussers aanwezig zijn. Eén van deze brandblussers moet in de cabine worden geplaatst en zich binnen handbereik van de chauffeur bevinden. De andere blusser moet op een makkelijke en zichtbare plaats worden geïnstalleerd buiten de cabine in de buurt van de lading.
  • De minimale grootte van de brandblussers is afhankelijk van de voertuigmassa van de vrachtwagen. Op alle voertuigen is sowieso één brandblusser met een minimale capaciteit van 2 kg verplicht. Is de voertuigmassa bij een vrachtwagen 3,5 ton of minder, dan volstaan twee brandblussers van 2 kg. Een voertuig tussen de 3,5 en 7,5 ton is verplicht om een minimale capaciteit van 8 kg aan boord te hebben, waarvan één blusser met een minimale capaciteit van 6 kg. Voertuigen met een massa van meer dan 7,5 ton moeten blusmiddelen hebben van minimaal 12 kg waarvan één blusser van minimaal 6 kg.
  • Let op: In België is een 3kg blusser in de cabine verplicht. 

Brandblussers voor vrachtwagens zonder ADR

Voor het 'algemene' vervoer kunnen de regels rondom brandblussers per land afwijken. De landen mogen hierover zelf regels opstellen. Niet overal is het verplicht om een brandblusser in het voertuig bij zich te hebben, bijvoorbeeld in Nederland. Wel wordt dit sterk aanbevolen. In België en Spanje is het hebben van een brandblusser aan boord van een voertuig verplicht. België eist daarnaast ook nog dat trucks met een Belgisch kenteken moeten zijn voorzien van brandblussers met het Benor-V keurmerk. 

PFAS-vrije brandblussers

Brandblussers bevatten vaak PFAS. Deze stoffen zijn niet afbreekbaar in het milieu en kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De regels omtrent PFAS in brandblussers zullen vanaf 2028 worden aangescherpt. Vanaf 2029 mogen de PFAS-houdende blussers niet meer gebruikt worden. Overweeg daarom nu al de overstap naar milieuvriendelijke alternatieven.

Charlotte


Vragen over brandblussers in vrachtwagens?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

10% korting op je volgende bestelling?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je een unieke kortingscode voor 10% korting op je volgende bestelling, m.u.v. de categorie "pallets" en kortingsartikelen. Je ontvangt deze kortingscode via mail binnen 3 dagen na inschrijving.