Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hoe voorkom ik boetes voor ladingzekering?

Hoe voorkom ik boetes voor ladingzekering?

Sinds 2018 gelden er nieuwe wetten voor het zekeren van lading. Het gevolg hiervan is dat het risico op boetes flink is vergroot. Voorkom boetes voor ladingzekering. De Europese Unie heeft namelijk bepaald, dat elk lidstaat ieder jaar minimaal vijf procent van de ingeschreven voertuigen langs de weg moet controleren. Hiermee zijn de regels voor ladingzekering aangepast. Nog een extra reden om er voor te zorgen dat je ladingzekering helemaal in orde is.

Vanaf 20 mei 2019 wordt daarbij in veel landen ook een risico classificatiesysteem ingevoerd. De zogenaamde ‘risicovolle’ ondernemingen zullen nauwlettender en vooral ook vaker gecontroleerd worden.

Wat is de regel voor ladingzekering?

Controleurs kijken naar de wijze waarop de lading is vastgezet. Het belangrijkste hierbij is dat je zekering van de lading bepaalde krachten tijdens het vervoer moet kunnen weerstaan. Er moet een vertraging mogelijk zijn van 0,8 G in voorwaartse richting en 0,5 G in achterwaartse en zijdelingse richting. Dit betekent dat wanneer de chauffeur vol op de rem staat, 80 procent van het gewicht van de lading in voorwaartse richting en 50 procent van het gewicht in achterwaartse en zijwaartse richting moet worden tegengehouden door de lading zekering.

Bovendien zijn er in Nederland en in een gedeelte van België voor bestelauto’s en lichte vrachtauto’s nog aanvullende regels. Deze regels houden het volgende in. Je moet de lading ook vast zetten om naar boven toe gerichte bewegingen tegen te houden. Dit is om te voorkomen dat de lading van het voertuig valt.

Wie is aansprakelijk bij ladingzekering?

Wanneer er bij controle overtredingen worden geconstateerd, zijn er verschillende regels die bepalen of het de verantwoordelijkheid is van de verlader, de vervoerder of een andere partij. In Nederland vloeit aansprakelijkheid voor ladingzekeren niet rechtstreeks uit de wet voort. Hier is de vervoerder aansprakelijk voor schade ontstaan tussen inontvangstneming en aflevering van de goederen. In Wallonië is dit anders. Hier is in principe de verlader aansprakelijk voor het niet naleven van de voorschriften. Tenzij je als verlader kunt aantonen dat je deze verantwoordelijkheid op basis van een overeenkomst hebt overgedragen aan de vervoerder. De vervoerder is echter wel verplicht een document te hebben met de wrijvingscoëfficiënt, vastgesteld door de verlader.

Uiteindelijk hangt de definitieve aansprakelijkheid af van de afspraken die verlader en vervoerder met elkaar hebben gemaakt.

Advies

Het niet correct vastzetten van pallets of andere lading kan tot onveilige situaties en hoge boetes leiden. Voorkom deze boetes voor ladingzekering. Bij een aanhouding kan het ook leiden tot het stilleggen van transport. Voorkom problemen met ladingzekering en houd je aan de regels van het land waarin je lading vervoert.

 

Charlotte


Vragen over het gebruik van ladingzekering?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

Maak direct kans op 250 euro shoptegoed!

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, houden we je op de hoogte van lopende acties en kortingen. Bovendien maak je elke maand kans op 250 euro shoptegoed. Je doet automatisch mee zolang je staat ingeschreven.