Hoe worden karton en papier gemaakt?
In Nederland houdt de papierindustrie zich bezig met de productie van karton en papier. Zowel karton als papier wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Je kunt hierbij denken aan riet, bamboe, hout en oud papier. De techniek van het productieproces is geavanceerd. Bij het maken worden de vezels van de grondstoffen in de natuurlijke vorm gebruikt. Op deze manier kan het materiaal vele malen hergebruikt worden. Tegenwoordig is oud papier de belangrijkste grondstof voor de productie. Dit geldt zowel voor het maken van nieuw papier, als ook voor het maken van karton.
Productieproces van papier
In de meeste gevallen begint het met het inzamelen van oud papier en karton. Bij de fabriek lossen ze dit ingezameld materiaal op in water. Op deze manier komen de vezels los van elkaar. Je krijgt nu een dikke brij van houtvezels en water. Een andere naam hiervoor is pulp. Wat er niet in thuis hoort, zoals nietjes of plastic, wordt uit de pulp gezeefd. In sommige gevallen wordt ook nog de drukinkt verwijderd of wordt de pulp witter gemaakt.
Hierna gaat de pulp de machine in. In deze machine zitten ronddraaiende zeefdoeken. De looprichting van het papier ontstaat door het draaien van deze zeven. De bedoeling is om het water uit de brij te krijgen en tegelijkertijd zoveel mogelijk vezels vast te houden. Belangrijk hierbij is om het water op zo’n manier te verwijderen dat er een mooi oppervlak ontstaat. Voor de ontwatering worden hulpstoffen, zoals retentiemiddel, gebruikt. Retentiemiddel verbetert de binding tussen de vezels onderling en versnelt de ontwatering. Alleen als de vezels zich binden, kan er papier ontstaan. Voor het binden van de vezels is een waterstofbrug nodig. Niet alleen papier, maar ook karton, bestaat altijd voor een gedeelte uit water. Zonder water zou het uit elkaar vallen.
Verschil tussen papier en karton
Karton wordt bijna hetzelfde gemaakt. Wel heeft een kartonmachine een langer drooggedeelte dan een papiermachine. Elke zeef maakt een laagje papier. Vervolgens worden de diverse lagen op elkaar geperst. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat karton gewoon dik papier is. Golfkarton daarentegen heeft wel andere eigenschappen. Dit wordt dan ook anders gemaakt.
Golfkarton
Golfkarton is heel geschikt als verpakkingsmateriaal. Door de golven in het karton kan het goed schokken opvangen of gebruikt worden als opvulmateriaal. Het is licht en relatief stevig. Het bestaat uit tenminste 2 lagen: een vlakke laag met daar bovenop een gegolfde laag. De kontaktpunten van de gegolfde laag (met een s-vorm) zijn met lijm aan de onderliggende laag gelijmd. Golfkarton wordt veel gebruikt in de verpakkingsindustrie. Voor het maken van dozen wordt er gewerkt met golfkarton van minimaal 3 lagen.
Vragen over verpakkingen?Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|