Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Statiegeld en ruilsysteem bij pallets

Statiegeld en ruilsysteem bij pallets

Op een kratje bier of een fles frisdank zit statiegeld. Je betaalt een klein bedrag dat terugbetaald wordt na het inleveren van de lege verpakkingen. Statiegeld zorgt ervoor dat het materiaal van de verpakkingen kan worden hergebruikt. Zo wordt het niet onnodig weggegooid. Niet alleen frisdrank- en bierflessen bevatten statiegeld, ook pallets hebben een vorm van statiegeld. Dit werkt alleen net iets anders. Bij pallets praat je eerder over een ruilsysteem. Wij leggen het uit.

Ruilsysteem bij palletsEuropallet 200202001

De meest gebruikte pallet waarbij een ruilsysteem van toepassing is, is de europallet. In dit ruilsysteem vertegenwoordigt de pallet de waarde. De waarde van één europallet is één europallet. Wanneer een leverancier 100 volle europallets verzendt, moet hij 100 lege europallets ontvangen. Dit mogen dezelfde pallets zijn of vervangende pallets. Het is hierbij wel belangrijk dat dit europallet zijn.

Kan de ontvanger niet direct hetzelfde aantal lege pallets retourneren of slaat hij de palletladingen voor langere tijd op, dan wordt er gerekend met statiegeld. Het bedrag van het ontbrekende aantal pallets wordt in rekening gebracht als een soort borg. Als de pallets niet meer terugkomen bij de leverancier, dan betaalt de ontvanger deze vergoeding definitief. Het ruilsysteem bij pallets is een open poolsysteem. Iedereen is vrij om hierover eigen afspraken te maken. Het is een afspraak tussen de leverancier en de klant.

Hoeveel 'statiegeld' zit er op een pallet?

Bedrijven kunnen vooraf ook een bedrag voor de pallets in rekening brengen. Bij inlevering crediteren ze dit bedrag. De waarde van het statiegeld ligt bij een europallet tussen de 7 en de 10 euro. Dit bedrag wordt alleen in rekening gebracht als vooraf bekend is dat de ontvanger geen pallets heeft om te ruilen. De reden hiervan is dat de leverancier dan zeker weet dat de europallets terug komen.

Wat kan er fout gaan bij het ruilsysteem?

Het kan voorkomen dat geruilde pallets van mindere kwaliteit zijn dan de pallets die jij aflevert. Je moet daardoor soms zelf nieuwe pallets bijkopen. Dit kan flinke kosten met zich meebrengen. Voor alle partijen geldt dat de pallets, die gebruikt worden in een ruilsysteem, niet kapot mogen zijn. Daarnaast moet het draagvermogen hetzelfde zijn als de afgeleverde pallet. De chauffeur die de lege pallets ophaalt moet toezien dat de pallets aan deze eisen voldoen. Dit kost helaas extra tijd, maar is wel belangrijk. Pallets die niet over voldoende kwaliteit beschikken, zijn niet meer veilig om te gebruiken.

Zorg ervoor dat je europallets bij een EPAL-gecertificeerde leverancier koopt. Je weet dan zeker dat je pallets koopt die kwalitatief aan de Europese norm voldoen. Bij Logistiekconcurrent koop je altijd EPAL europallets die 100% veilig en uitwisselbaar zijn.


Vragen over pallets?

Charlotte en onze andere productspecialisten helpen je graag.

Stel je vraag

 of bel direct: 085-2734999

Andere klanten kochten ook

perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

Maak direct kans op 250 euro shoptegoed!

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, houden we je op de hoogte van lopende acties en kortingen. Bovendien maak je elke maand kans op 250 euro shoptegoed. Je doet automatisch mee zolang je staat ingeschreven.