Wat is geschikte bedrijfswageninrichting?
Veel ladingzekering is gemaakt voor het gebruik in een trailer. Zo zijn wandrails vaak van staal, stuwbalken uitsluitend verkrijgbaar in een lengte vanaf 240 cm en zijn spanbanden zwaar uitgevoerd. Maar hoe doe je dat als je met een kleinere bakwagen, bus of aanhanger rijdt? Hoe ziet een goede bedrijfswageninrichting er uit? Om veilig je lading te vervoeren en boetes te voorkomen, heb je geschikte en lichtere ladingzekering nodig. Wij hebben de perfecte oplossingen voor bedrijfswageninrichtingen.
Een bestelauto is geen vrachtwagen
De breedte van een trailer is zo’n 245 cm, een bus of aanhanger vaak maar 200 cm of nog minder. In alle gevallen is het belangrijk dat je ladingzekering kiest die op elkaar is afgestemd. Dus telescoopstangen die passen bij de rails. Kies daarnaast voor spanbanden met de juiste fittingen. Op onze website zie je meteen welke fitting de ladingzekering heeft. Maak, daar waar het kan, gebruik van antislipmatjes of -stroken op de vloer. Dit werkt niet alleen fijn, maar verhoogt de professionaliteit en de veiligheid.
Bedrijfswageninrichting
Als je met een bedrijfswagen rijdt en veilig lading wilt vervoeren, denk dan aan de volgende 3 onderdelen:
- Wand-, vloer- en dakrails in combinatie met telescoopstangen
- Bagagegordels en spanbanden
- Stuwbalken en cargokeepers
Rails en Telescoopstangen
Bindrails van aluminium, ook wel airlinerails genoemd, zijn licht van gewicht en sterk. De gaten in een airlinerail zijn 20 mm in diameter. Hier passen telescoopstangen van 19 mm in. Als je deze op de wanden aanbrengt, dan kun je de telescoopstangen horizontaal klemmen. Verticaal kan ook. Je brengt dan de aluminiumrail op de vloer en het dak aan. Voor iedere toepassing is er wel een type rail verkrijgbaar. Vierkant van vorm om in te frezen of netjes halfrond om op de wanden te schroeven. Tip: Gebruik voor een nette afwerking eindkapjes.
Aandachtspunten bedrijfswageninrichting
Houd bij bedrijfswageninrichting rekening met de lengte van de rails. sommige rails zijn 3 meter lang maar kunnen ingekort worden. Bereken vooraf goed hoe je hiermee uitkomt. Een rail over de breedte van het kopschot kan erg handig zijn. Zeker in combinatie met een spanbandje dat je aan spanogen op de rails vastklemt. Wil je telescoopstangen verticaal plaatsen? Zorg ervoor dat de afstand van vloer tot dak overal even groot is. Bij een bus inrichting met een gebogen dakconstructie, moet je mogelijk wat uitvullen.
Telescoopstangen van staal maak je gemakkelijk zelf op maat. De holle buis (dit is de andere zijde dan waar het veermechanisme in zit) kun je zelf inkorten. De vuistregel is dat je de helft van de veerweg als extra lengte neemt, zodat de stang klemvast tussen de rails komt. Er zijn ook aluminium telescoopstangen met een groot verstelbereik. Hierbij hoef je niet aan de gang met een ijzerzaag.
In de aluminium rails passen zogenaamde spanogen. Deze klem je gemakkelijk in de rail, precies daar waar je een bevestigingspunt wilt aanbrengen. Je kunt kiezen uit verschillende modellen, van licht tot wat zwaarder. Je kunt er tot zo’n 400 kilo gewicht aan vastmaken. Dit is bij bedrijfswageninrichting vaak al meer dan voldoende.
Bagagegordels en spanbanden
Je kunt kiezen uit een uitgebreid assortiment met standaard bagagegordels en spanbanden voor je businrichting. De spanbanden van 25 mm breed hebben een breeksterkte van 1,5 ton. Bij 35 mm is dit 2 en 3 ton breeksterkte. Wil je maatwerk? Dit kan bij ons ook. Bepaal zelf de lengte, fittingen, kleur, eventuele opdruk en type ratel. We helpen je graag met het bepalen van de ideale uitvoering. Kun je het bedenken, dan kunnen wij het maken!
Stuwbalken en cargokeepers
Bijna alle stuwbalken worden geleverd in een lengte van 240 – 270 cm. Daarmee zijn ze geschikt voor een trailer, maar te breed voor gebruik in een smaller voertuig. Met wat handigheid zijn deze balken in te korten, zodat je ze toch kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat stuwbalken een sleufgatfitting hebben. Deze past alleen in een combirail.
Cargokeepers zijn stuwstangen die met klemkracht worden geplaatst. De constructie is zodanig dat er veel kracht wordt opgebouwd. De stang heeft voetjes van rubber en zet zich klemvast tussen vloer en dak. Als je deze wilt toepassen in een bakwagen, bus of aanhanger, controleer dan vooral eerst de sterkte van de constructie van je auto. Is deze wel geschikt om zo’n 120 kilo te weerstaan? Als dit niet het geval is, kies dan voor telescoopstangen. Een telescoopstang zet veel minder druk en krijgt zijn stevigheid van de vloer- en dakrail.
Bedrijfswageninrichting om lading te zekeren is dus wezenlijk anders dan ladingzekering in een groter voertuig. Wil je tips voor ladingzekering of hulp voor het maken van de juiste keuzes? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!
Vragen over het inrichten van je bedrijfswagen?Pieter en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|