Wat moet je weten over pallets?
Bij Logistiekconcurrent willen we graag onze klanten zo goed mogelijk helpen. Advies op maat en de juiste aanbevelingen horen hier uiteraard bij. Om dit te kunnen doen, investeren we continu in het verrijken van onze kennis. Vrijdag kregen de medewerkers een training over pallets. Pieter Sanders, de productspecialist pallets, had in samenwerking met category manager Johan van den Berg een verhelderende presentatie voorbereid.
Europallet
De best verkochte pallet is de Europallet 80 x 120 cm Gebruikt B-keus. Het gaat dan om europallets die één of meerdere keren zijn gebruikt. Deze zijn soms gerepareerd, maar voldoen nog steeds aan de kwaliteitseisen die aan de europallet worden gesteld.
Een europallet heeft vaste maten voor lengte, breedte en dikte van het hout. De afmeting is 80 x 120 cm. Bij de nieuwere uitvoeringen kun je aan de middelste klos zien dat het om een europallet gaat. Hier zit namelijk een kram ingeslagen met het nummer van de gecertificeerde producent. Zodra een pallet gerepareerd is, wordt er een spijker met nummer voor registratie geplaatst. Dit kan op de klos gezet worden of op het gerepareerde onderdeel.
Naar schatting zijn er zo’n 450 miljoen europallets in omloop. De klossen kunnen zowel van geperst als van gewoon hout zijn. Verder verdelen we ze in onderstaande 4 kwaliteiten.
- Nieuw
- A-keus
- B-keus
- C-keus of kapot
Het verschil tussen een A-keus en een B-keus pallet is de kleur van het hout, het aantal keren gebruikt en de gebruikersschade. Een A-keus is van blank hout en kan zo’n 1 tot 4 keer gebruikt zijn. B-keus houdt in dat het hout is verkleurd en de pallet meerdere malen gebruikt is. Door het veelvuldiger gebruik zul je niet alleen lichte gebruikerssporen kunnen zien, maar mogelijk ook lichte gebruikersschade. Tenslotte zijn er C-keus of kapotte europallets. Deze worden gebruikt om pallets mee te repareren.
Andere soorten pallets
Afhankelijk van de kenmerken onderscheiden we andere soorten pallets:
- langloop pallet: de planken van het bovendek zijn even lang als de lengte
- kortloop pallet: de planken van het bovendek zijn even lang als de breedte
- rond-omloop pallet: aan de onderkant planken rondom (dus lengte en breedte)
- kruisdek pallet: rondloop met de planken op elkaar, dit is de sterkste variant
- balk pallet: is aan twee zijkanten dicht (2-weg)
- halve pallet: afmeting 60 x 80 cm
- display pallet: afmeting 40 x 60 cm
- Amerikaanse pallet: afmeting 102 x 122 cm (voor export naar Amerika)
- houtvezel pallet: gemaakt van geperste houtvezel
Eenmalige pallets
Als er geen sprake is van een ruilsysteem, kun je het beste eenmalige pallets kopen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kunnen deze vaker worden gebruikt. Het is een goedkoop alternatief voor de europallet. Bovendien hoef je bij een eenmalige pallet geen registratie bij te houden. Je kunt kiezen voor zowel nieuw als gebruikt.
HT ISPM 15
Steeds meer landen eisen ISPM 15 voor houten pallets die bij import hun land binnenkomen. Om aan deze norm te voldoen, moet de pallet een Heat Treatment hebben ondergaan. Het hout wordt gedurende 30 minuten 56°C verhit. Dit voorkomt verspreiding van levend ongedierte. De stempel op de pallet is het “certificaat”. Bij houtvezel pallets is deze behandeling niet nodig, want deze zijn al gefabriceerd conform de ISPM 15-norm.
Pallets opkopen
Naast de verkoop van pallets houden we ons ook bezig met het opkopen van pallets. Iedereen die pallets over heeft, kan deze bij ons aanbieden. Gebruikte pallets kunnen vaak prima hergebruikt worden. De waarde hangt af van de staat waarin ze zich bevinden. Wil je weten wat jouw voorraad pallets waard is, neem dan contact met ons op. Hier vind je meer informatie over het verkopen van pallets.
Vragen over pallets?Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|