Welke werklamp is geschikt voor mij?
Werkzaamheden verrichten in het donker. Goed licht is daarbij noodzakelijk om veilig te kunnen werken en productiviteit te leveren. Werklampen zijn een ideaal hulpmiddel om extra verlichting te creëren op plekken waar dat nodig is. Als voertuigverlichting worden werklampen steeds vaker toegepast. De werklampen voor vrachtwagens, oplegggers, bulldozers, heftruck, tractors, kranen, graafmachines en overige voertuigen zijn lampen die speciaal ontwikkeld zijn voor zware toepassingen en dagelijks gebruik. Waterdichte werklampen zijn bestand tegen hogedrukreiniging in een zware kunststof of aluminium behuizing (maar toch licht in gewicht) met goede bevestigings- en aansluitmogelijkheden. Ze zijn voorzien van krasvaste lenzen die de gewenste lichtstraal produceren en staan garant voor functionaliteit en duurzaamheid op een professioneel niveau.
Soorten werklampen
Bij de aanschaf van werklampen is het belangrijk om te weten dat er drie soorten werklampen in de markt zijn, namelijk de Halogeen, LED en Xenon werklampen. Wij zetten de verschillen, voordelen en nadelen voor je op een rij.
Halogeen werklampen
Halogeen werklampen zijn van oudsher de meest bekende werklampen. Het zijn traditionele en betrouwbare werklampen voorzien met de bekende H3 halogeenpit. Hoewel de halogeenlampen al tientallen jaren hun kracht bewijzen, is het succes van de LED lamp niet meer te stoppen. Een halogeenlamp heeft nu eenmaal een korte levensduur en een hoog energieverbuik. Omdat de lamp ongeveer 30% van het stroomverbruik omzet in licht, heeft deze een flinke warmte uitstoot. Het grote voordeel van de halogeen werklamp is dat deze in aanschaf aanzienlijk goedkoper is dan bijvoorbeeld de LED lamp. Ook zijn de lampen eenvoudig te vervangen en zijn er ontzettend veel verschillende maten verkrijgbaar.
LED werklampen
Sinds de introductie van LED (Light Emitting Diode) heeft de verkoop van deze werklampen een enorme groei gekend. Hoewel LED verlichting al langer bestaat, was de lichtopbrengst voorheen niet hoog genoeg om deze te gebruiken als werklamp. Gelukkig is dat tegenwoordig wel het geval. LED lampen hebben veel voordelen ten opzichte van de halogeenlamp: op levensduur, rendement, lichtopbrengst en zuinigheid scoort LED veel beter. Ook LED werklampen zijn er in diverse formaten en varianten, dus de keuze is reuze. Kleven er dan helemaal geen nadelen aan LED verlichting? Toch wel. De LED lamp is duurder dan zowel de halogeen- als de xenonlamp. Daar staat dan wel weer tegenover dat ze veel duurzamer zijn en dus veel langer meegaan.
Xenon werklampen
Xenonlampen staan ook wel bekend als HiD lampen (High Intensity Discharge). Deze lamp werkt als een TL-buis: in de lamp zit gas. Via de elektrode aan elke kant wordt elektriciteit doorgevoerd. Dit is direct een van de nadelen van Xenonlampen: het duurt even voor het gas is opgewarmd, wat betekent dat de lamp niet direct licht geeft. Andere nadelen zijn de hogere kosten dan een Halogeen- of LED lamp en de complexiteit. Het goed afstellen van Xenon verlichting is enorm belangrijk: tegenliggers of passanten kunnen verblind worden door de felheid van de lampen als deze niet goed staan afgesteld. Xenonlampen kennen echter ook veel voordelen. Er is veel energie nodig bij het opstarten van de lamp. Maar als de ideale temperatuur is bereikt, verbruiken xenonlampen aanzienlijk minder energie dan Halogeenlampen. Daarbovenop beschikt Xenonverlichting over een lange levensduur (ongeveer 2000 uur) en zorgen de lampen voor een betere zichtbaarheid en veiligheid.
Verstraler of breedstraler
Uiteindelijk heb je geïnvesteerd in een van de bovenstaande werklampen. Terwijl je aan de slag bent, blijkt de lamp toch niet het gewenste licht te geven. Heb je dan toch de verkeerde werklamp gekocht? Dat niet. De lens die voor de lamp zit, bepaalt hoe het licht uit de lamp komt en verspreid wordt.
Breedstraler (flood beam)
De breedstraler heeft een korte en brede lichtbundel met een gelijkmatig lichtpatroon. We noemen het ook wel flood beam of flood lights, omdat het licht gelijkmatig verspreid wordt. De breedstraler wordt ook veel gebruikt in theaters of in lichtmasten van voetbalstadions om voor constante verlichting te zorgen.
Verstraler (spot beam)
De verstraler produceert een lange, smalle lichtbundel die ver reikt. Hij wordt ook wel spot beam genoemd, omdat de lamp één plek (één 'spot') verlicht. Daarom is de verstraler erg handig als je in het donker zicht wil houden op een specifieke plek. In de volksmond staan dit soort lampen daarom beter bekent als schijnwerpers.
Euro beam
Wil je zowel in de breedte als in de verte licht hebben? Een gecombineerde straler, de zogenaamde Euro beam, zit tussen de verstraler en breedtestraler in. Het lichtpatroon straalt behoorlijk ver en breed tegelijk en de lichtbundel is rondvormig
Tips bij aanschaf van werklampen
Er zit dus redelijk wat verschil tussen alle werklampen. Hieronder staan nog extra tips waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe werklampen:
- Denk na over de behuizing: wil je een aluminium of kunststof behuizing? De voordelen van een aluminium behuizing zijn dat ze beschikken over een lange levensduur en deze licht in gewicht zijn. Een kunstof behuizing is daarentegen corrosie ongevoelig.
- Waterproof: Wil je een werklamp die waterproof is? Als de werklamp een typegoedkeuring heeft van IP68, dan is deze 100% waterdicht. De lamp is dan ook geschikt voor hogedruk reiniging.
- EMC ontstoring: LED verlichting kan EMC storing op de radio veroorzaken. Controleer bij aanschaf van LED werklampen daarom altijd of deze voorzien is van EMC ontstoring.
- Garantietermijn: een goede garantietermijn is een bevestiging van de kwaliteit van de werklamp.
Vragen over werklampen?Pieter en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|