Categorieën
085-2734999

Klantenservice

Hijsbanden

Met hijsbanden is het mogelijk om objecten van enkele tonnen door de lucht te verplaatsen. Ondanks het eigen lage gewicht van een hijsband, heeft de band een enorm draagvermogen. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een kraan, takel of lier. Zware industriële ladingen hijs je gemakkelijk van de ene naar de andere plek. Hijsbanden worden ingezet wanneer hijskettingen geen optie zijn. Doordat de hijsband zachter van materiaal is, beschadigt het de last veel minder. Bovendien is een hijsband erg flexibel en past het zich eenvoudig aan een object met onregelmatige vormen. 

Lees verder

Hijsbanden

Een hijsband is een platte riem die bestaat uit kunststof vezels of draden. hijsbanden zijn gemaakt van 100% polyester en zijn vaak dubbel gestikt. Hierdoor bieden ze extra veel weerstand wanneer er grote gewichten omhoog getakeld worden. Je kunt op deze manier op een veilige manier hijsen en sjouwen. De hijsbanden bevatten twee versterkte lussen aan de uiteindes. Deze lussen zijn voorzien van lusbescherming. 

Werklast van een hijsband

Bij Logistiekconcurrent vind je hijsbanden met verschillende werklasten. De hijsbanden zijn gecategoriseerd in werklasten van 1 tot en met 10 ton. Deze werklast (of WLL = Working Load Limit genoemd) is de maximaal toegelaten lading die met de hijsband in rechte toestand mag worden gehesen. Hijs nooit meer gewicht dan de aangegeven werklast. De werklast wordt vaak in de lengterichting aangegeven door een zwarte draad. Elke draad staat voor 1 ton, dus bijvoorbeeld een hijsband met 4 zwarte draden heeft een werklast van 4 ton. Ook de kleur van de hijsband geeft aan hoeveel ton de band kan tillen. Zo heeft een paarse hijsband een werklast van 1 ton, een bruine band een werklast van 6 ton en kan een oranje hijsband tot wel 10 ton tillen. 

Veilig gebruik van hijsbanden

Alle hijsbanden die verkrijgbaar zijn bij Logistiekconcurrent zijn geproduceerd volgens de CE-norm en EN1492-1 norm. Ook hebben de hijsbanden een geschikt certificaat. Het is verplicht om hijsbanden jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerde keurmeester. Het keuringsrapport moet bewaard worden, zodat deze getoond kan worden aan de arbeidsinspectie bij een eventuele controle. De keurmeester controleert onder andere of de hijsband geen insnijdingen of slijtageplekken bevat en of het veiligheidslabel aanwezig is en ook leesbaar is. Naast de jaarlijkse keuring, dient een hijsband voor elk gebruik visueel te worden gecontroleerd. Je kijkt kritisch of de hijsband een beschadiging heeft of dat er sprake is van slijtage. Neem geen onnodig risico door een beschadigde hijsband te gebruiken.  

Veiligheidslabel
Een hijsband bevat een label. Als dit label ontbreekt of onleesbaar is, wordt de hijsband afgekeurd. Dit label geeft weer van welk materiaal de hijsband is gemaakt. Het meest voorkomende label is het blauwe label. Een hijsband met een blauw label is vervaardigd uit Polyester (PES). Op het label staat vermeld wie de fabrikant is, waar de band vandaan komt, het serienummer, de lengte, de WLL, de gebruiksfactor en de productiedatum van de hijsband.

Slijtage of beschadigingen
Verschillende invloeden zijn van belang voor een goede werking van de hijsband. Voornamelijk invloeden met betrekking tot het weer, zijn cruciaal voor de hijsbanden. Zo beïnvloeden langdurige blootstelling aan zonlicht, sterke zuren en logen en temperaturen (bereik -40°C tot +100°C) de sterkte van een kunststof hijsband. Slijtage wordt veroorzaakt door zand en cement, omdat de vezels moeilijk kunnen worden gereinigd. Bij insnijding of andere beschadigingen zal de hijsband niet meer optimaal werken en zal deze vervangen moeten worden. Dit kan leiden tot ongelukken. Bij het hijsen van goederen met scherpe randen, adviseren wij dan ook om hoekbeschermers te gebruiken. Zo voorkom je dat de hijsbanden insnijden en beschadigen.

Mag een eenmalige hijsband echt maar één keer gebruikt worden?

Hijsbanden voor eenmalig gebruik worden ook wel oneway slings genoemd. Deze eindloze hijsbanden hebben geen lussen. De banden bevatten een enkele bandlaag. De oneway slings worden ingezet om houtpakketten, staaldelen, betondelen of kozijnen te hijsen. Ze zijn ideaal om bij internationale transporten en exporten te gebruiken. De hijsbanden kunnen dan gemakkelijk achterblijven op de eindbestemming. Enkelvoudig of eenmailig betekent dat een hijsband voor één traject mag worden gebruikt. Hiermee wordt bedoeld het laden en lossen (= 2x) binnen het traject. Hierna moet de band vernietigd worden. Wij adviseren om de band door te knippen. Vergeet niet dat hijsbanden voor meervoudig gebruik jaarlijks gekeurd moeten worden.

Het verschil tussen hijsbanden en rondstroppen

Hijsbanden en rondstroppen hebben veel dezelfde voordelen en nadelen. Toch verschillen ze op sommige punten van elkaar. Zo heeft een hijsband, in tegenstelling tot een rondstrop, eindlussen. Deze lussen zijn makkelijk te bevestigen aan haken. Een rondstrop is eindloos. Dit heeft als grote voordeel dat het drukpunt op alle delen van de strop kan liggen. Bij een hijsband is dit niet het geval. Het punt, waar de druk van de lading op komt, ligt altijd in het midden. Een hijsband heeft een elastische eigenschap. Dit zorgt ervoor dat de schokbelasting wordt geminimaliseerd.   

Je vindt bij Logistiekconcurrent de meest gebruikte hijsbanden in de markt voor een scherpe prijs.

Lees minder
Hijsbanden
19 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
19 producten
per pagina
Filters
Van hoog naar laag sorteren
perfectteken

Dé totaalleverancier voor de logistiek!

  • Altijd een goede kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Vaste klanten bestellen op rekening
  • Advies door specialisten

Toegang tot Black Friday early access

Als je je nu inschrijft op onze nieuwsbrief, krijg je toegang tot onze early access tot de Black Friday deals. Dat betekent dat jij als eerste korting kunt pakken rondom Black Friday. Mis dit niet!

Maak direct kans op 250 euro shoptegoed!

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, houden we je op de hoogte van lopende acties en kortingen. Bovendien maak je elke maand kans op 250 euro shoptegoed. Je doet automatisch mee zolang je staat ingeschreven.