Werken in een nette en opgeruimde ruimte is natuurlijk erg prettig. Met deze bezems is het schoonmaken en schoon houden van zowel grote als kleine ruimtes zeer gemakkelijk. Bij de aanschaf van een bezem is het belangrijk om te weten waar je de bezem gaat gebruiken. Voor elke toepassing is er een geschikte bezem.
Soorten bezems
Er zijn verschillende soorten bezems:
- Nylonbezems
- Kokosvezelbezems
- Natuurvezelbezems
Nylonbezems
Nylonbezems hebben kunststof haren. Deze bezems zijn uitermate geschikt voor buitengebruik. Vochtige ondergronden zijn geen probleem met deze nylonbezem. De haren van de bezem klitten namelijk niet aan elkaar als ze vochtig worden. De veerkracht van de haren maakt het vegen makkelijk. Wanneer het om grover vuil gaat, zijn bezems met harde haren zeer geschikt.
Kokosvezel bezems
Kokoshaar is in tegenstelling tot kunststof haren een stuk zachter. De kokosbezems worden daarom ook wel zachte bezem genoemd. Zoals de naam als zegt worden de haren gemaakt van de vezels van kokosnoten. Kokosvezelbezems zijn geschikt voor binnengebruik. Ondanks dat de vezels erg goed vocht kunnen opnemen, raden wij af om de bezem buiten te gebruiken. De haren zullen door het vocht vervormen. De kwaliteit van het vegen zal hierdoor achteruit gaan. Bezems met zachte haren zijn uitermate geschikt voor ruimtes met een glad oppervlak.
Natuurvezelbezems
Natuurvezelbezems zijn erg geschikt voor vochtige ondergronden en dus ideaal om buiten te gebruiken. Natuurvezelbezems worden ook wel schrobbezems genoemd. Natuurvezelbezems zijn verkrijgbaar met verschillende lengtes haren. Hoe korter de haren, des te stugger.
Opbergen van bezems
Zet een bezem nooit met de haren op de grond weg. Hierdoor kunnen de haren namelijk schuin gaan staan en verliest de bezem aan functionaliteit. In ons assortiment vind je handige bezemklemmen om de bezems op te kunnen hangen. Bezems zijn erg onderhoudsarm. Zorg wel dat een natuurvezelbezem altijd in een vochtige omgeving wordt opgeslagen.
Montage van een bezem op een bezemsteel
Bij Logistiekconcurrent vind je ook losse bezems en bezemstelen. Het monteren van deze twee losse delen aan elkaar is erg eenvoudig en kan op verschillende manieren.
- Houtlijm
- Schroeven
- Stokhouder
Houtlijm
De makkelijkste manier om een bezem aan een bezemsteel te monteren is door gebruik te maken van lijm. Gebruik houtlijm voor het beste resultaat. Hout op hout hecht het beste met houtlijm. Let er wel op dat er ook verschillende soorten houtlijmen bestaan. Zo heb je vocht bestendige houtlijm en watervaste houtlijm. Pas de houtlijm aan op de situatie.
Schroeven
Het vastzetten van een bezemsteel aan een bezem door middel van schroeven is een stevige oplossing. De stelen lopen vaak al taps toe, waardoor de steel gemakkelijk in de borstel kan worden gestoken. Wanneer de steel niet past, kun je de steel nog wat afschuinen. Druk de steel goed in de bezem. Boor een gaatje in de bezem. Zet de twee delen vast met een roestvrijstalen schroef. Tip: Zet de bezem een dag in het water. Het hout zet hierdoor uit, waardoor het nog beter blijft vastzitten.
Stokhouder
Met een bezemsteel versteviger of stokhouder zorg je dat de borstel nooit meer van de steel kan vallen. Het ringetje van de bezemversteviger laat je om de steel vallen tot het de borstel bereikt. De uiteindes schroef je met roestvrijstalen schroeven vast in de borstel. Sommige kant-en-klare bezems zijn al voorzien van een stokhouder. Wij raden bij intensief gebruik aan om een bezem te kiezen met stokhouder of een stokhouder te bevestigen aan een bezem als deze nog niet aanwezig is.
FSC-gecertificeerde bezems
Al onze bezems hebben een FSC-keurmerk, athans het hout waaruit de bezems bestaan. FSC-gecertificeerd wil zeggen dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. De bossen blijven behouden door verantwoord bosbeheer. Een milieuvriendelijke manier dus!
Lees minder